KNZB wedstrijdcircuits

banner circuitsDe KNZB wedstrijdcircuits zijn bedoeld voor het stimuleren van het opleiden van complete zwemmers. De programma's bouwen op van laagdrempelig (Swimkick) tot uitdagend (junioren/jeugd) waarbij zwemmers bij het junioren-jeugd circuit ook kennis maken met het zwemmen van finales. Hierbij heeft de KNZB de volgende uitgangspunten:

  • Streven naar een duidelijke wedstrijdlijn van minioren tot en met senioren.
  • Scheppen van een lerende omgeving gegeven de combinaties van leeftijden.
  • Streven naar een evenwichtige programmering waarin sporters worden uitgedaagd.
  • Bewustwording van het belang van een brede opleiding voor sporters om deze sporters in staat te stellen hun persoonlijke top te bereiken.
  • Bijdragen aan de vorming van atleten die meerdere slagen en meerdere afstanden goed leren zwemmen en daar tenminste kennis mee maken.
  • Op basis daarvan alle sporters in staat te stellen hun eigen talenten te leren kennen en te mogen demonstreren tijdens wedstrijden.
  • Leren om te gaan met serie-finale zwemmen.

Het Swimkick-Minioren circuit bestaat uit 3 delen, Minioren-Junioren eveneens 3 delen en het Junioren-Jeugd bestaat uit 4 wedstrijden. Hierbij zijn de diverse programmaonderdelen zo goed mogelijk verdeeld zijn. Alle afstanden, van 50 tot 400m, komen aan bod in het circuit. Voor het junioren-jeugd circuit is het mogelijk om deze op de 50 meterbaan te organiseren (gericht op deelname NJJK) en staat het vrij om hier senioren nummers aan toe te voegen.

Tijdens en na het seizoen 2016-2017 is er intensief geƫvalueerd. Dit heet geleid tot een aantal aanbevelingen die zijn meegenomen in de opzet van het seizoen 2017-2018.

Meer info in de KNZB Circuitfolder: KNZB Circuits 2017-2018.pdf