Hoe word ik official?

Als ouder/verzorger van een zwemmend kind gaat u ongetwijfeld wel eens mee naar een zwemwedstrijd. U zit dan misschien wel met een stopwatch op de tribune en klokt zoveel en zo goed als mogelijk is de tijden van uw kind. Dikwijls gebeurt dat van grote afstand en mede daardoor wijken uw tijden af van de officiële tijden. Frustrerend? Och, het gaat erom dat u een “ongeveertijd” hebt.

Dat kan natuurlijk anders/beter. Door official te worden. U zit dan niet meer op de tribune, hoeft niet alleen maar mee om te rijden en u klokt betere tijden voor uw kind en andere kinderen. Kortom, u bent actief bezig en maakt het daarmee tevens mogelijk dat zwemwedstrijden voor uw en andere kinderen georganiseerd kunnen blijven worden.

Om official te worden volgt u een cursus van 5 avonden, gaat een paar keer oefenen bij een wedstrijd en doet een mondeling examen. Is dat moeilijk? Nee, het is niet moeilijk maar u moet er wel even wat vrije tijd aan besteden. U leert de spelregels, bv. hoe er een schoolslag moet worden gezwommen. Wat er wel en niet mag bij een vlinderslag en wat een vrije slag precies is. Uiteraard leert u ook wat u moet doen als tijdwaarnemer en hoe u moet klokken.

U zult ervaren, dat na het volgen van een cursus voor tijdwaarnemers, op een andere manier een wedstrijd beleeft. U bent actief bezig, de tijd verloopt sneller en u kijkt met andere ogen naar de prestaties van uw kind.

Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met uw vereniging en meld u via de vereniging aan voor een cursus tijdwaarnemer. De cursus wordt normaliter eenmaal per jaar gehouden op diverse plaatsen in de regio (Overijssel, Gelderland, Noordoostpolder en Oost Flevoland).

Om als official aan het bad te mogen staan bij wedstrijden, moet u lid zijn van een bij de KNZB aangesloten zwemvereniging en bovendien moet de vereniging u als bondslid aanmelden in de ledenadministratie van de KNZB.

Bent u als tijdwaarnemer enthousiast geworden voor het officialschap, dan zijn er nog mogelijkheden om als starter, jurysecretaris, kamprechter of scheidsrechter carrière te maken in de zwemsport.

Hopelijk zien we u binnenkort aan het bad.

<vorige                                                 index                                                  volgende>